Jump to content

Mi az LCG?

2020. 09. 30. 12:43

Az LCG, ahogy a továbbiakban is hivatkozni fogok rá, nem más, mint az angol Living Card Game kifejezés rövidítése. Az LCG rendszer rendelkezik a gyűjtögetős kártyajátékok majdnem összes előnyével: dinamikus, bővülő és folyamatosan fejlődő. A hátrányokat pedig igyekszik kiküszöbölni.

Ez egy olyan kártyajáték, ahol a dobozban megtalálható lapokból kell paklikat építeni és ezeket lehet kipróbálni egymás ellen, vagy a mások által összerakott paklik ellenében. Hála a rengeteg lapnak, egyéni ötletnek és egy kis kombinációs készségnek, az építhető paklik száma óriási.

Eddigi leírása alapján lehetne gyűjtögetős játék is, de van egy óriási különbség. Amíg a gyűjtögetős játékokban a lapokhoz kis kiegészítőkben lehetett hozzájutni, amikben véletlenszerűen voltak válogatva a kártyák, addig az LCG-ben minden lap benne van az alapdobozban. Az alapdoboz a lelke az LCG-nek: ebben megkapjuk az összes szükséges eszközt a játék elkezdéséhez. Egy alapdoboz kártyáiból nem csak egy paklit tudunk összeállítani. Mindenképpen elegendő lap van benne, hogy magunknak és az ellenfelünknek is összeállítsunk egy paklit, de általában ennél több pakli is kijön az alapdoboz lapjaiból. 

Ha az alapdoboz nem lenne elég, havonta jelennek meg a kiegészítők és ezekben szintén azonnal megkapsz minden új kártyát. Ezek a kiegészítők változatosságot visznek az alapjátékba, míg fejlesztik a játékmenetet új irányokba. 

A gyűjtögetős játékok egyik legnagyobb erénye mindig is a változatosság volt. Ez megmaradt az LCG-ben is. Saját paklit kell építened, meglátnod és kitalálnod, hogy mely lapok működnek együtt hatásosan és melyek nem. A paklik építése és kitalálása már önmagában is elég nagy kihívás, ráadásul ekkor még maga a játék el sem kezdődik.

(Forrás: szellemlovas.hu / fotó: pixabay.com)