Jump to content

Szórakozás az egész családnak

2021. 04. 10. 09:51

Burritóhajító illusztris tagja az extrém partijátékok családjának. És mitől is lesz egy partijáték extrém? Hát, ebben az esetben mondhatjuk azt, hogy az őrült (jó) hangulat! Nézzük csak meg, külső megfigyelőként, miről szól. Hogy pár ember egy asztal körül ül… azaz ha jól sejtem, többnyire megfeszített combizmokkal áll, és megveszekedett sebességgel lenyúl jobbra, felhúz egy lapot, pattog a szeme az új kártya és a bal kézben lévő többi között, majd vagy lerakja jobb kézből a bal kéz felé eső paklira, vagy beszúrja a bal kezében lévő lapok közé, és onnan hajít le egyet balra. Ránézésre gondolkodás nélkül. Legalábbis a sebesség alapján így tűnik…

 

Pedig a sebesség mellett a döntés is számít. A játék, ha tudományosan, elemző szemekkel tekintünk rá, egy szettgyűjtős játék: akkor járunk jól, ha a betegesen vicces kártyákból három azonosat sikerül összegyűjtenünk. 

 

Betegesen vicces… vagy viccesen beteg? 

Mert bizony a kártyákon nem mindennapi rajzok szerepelnek: a Bocica még határeset, bár elég furán fest az apró macskafej a böszme tehéntesten, de vegyük például a Lebegő mekegőt… Bakker, mi a szösz ez? A Nyalós Napos meg aztán végképp érthetetlen: mi a franc ez, de mégis, és mi dolgom vele? (Ezen a kártyán amúgy két csibe-gömböc látható, és a hátulsó nyalogatja az elsőt. Erre az elülső közli, hogy „Hagyd abba, kérlek.” Hát nincs igaza? Engem is zavarna…)

Ezek az átlagosnak semmiképpen nem mondható rajzoknak a stílusa sok játékosnak ismerősek lehetnek. Bizony, nem más, mint a Robbanó cicák csapata készítette ezt a játékot. Persze a bolondos illusztráció nem az egyetlen unortodox sajátossága ennek a társasjáték-stúdiónak. Egyik játékuk sem sem az elmélyült, csendes töprengésről szól.

A kapkodás még hagyján – na de egymást megdobálni, egy asztal mellett?

A fent említett, kártyába oltott orosz ruletthez hasonlóan a Burritóhajító sem arról szól, hogy barátságosan versenyzünk egymással. Mert a már említett mókás kártyákon túl a játék célja szempontjából sokkal fontosabb lapok is vannak a vaskos pakliban. Ezek a burritó-lapok.

Ezekből is hármat kell összegyűjteni, és egy ilyen tercért ugyanúgy pontok járnak, azaz ezekért több. Ráadásul megakasztják a játék menetét, és egy fordulatot hoznak bele. Vagy inkább forgószelet. Ugyanis, ha bárkinek összegyűlne egy burritó-hármasa, annak színétől függően két, három vagy több játékos egymásnak esik. Na, nem a gravitáció segítségével.

Puha, de nem finom

Ekkor lépnek színre az asztal közepén mosolygó burritók. Kedvesen, barátságosan somolyognak, pedig ágyútöltelékek. Merthogy ezeket fogjuk egymáshoz vágni. Ne féljetek, sérülést nem okoznak senkinek: finom puha, de strapabíró anyagból készültek. Még azt is kibírják, ha egy száraz póló helyett egy szörpös pohárban vagy csipszes tálban landolnak a röppálya végén, simán le lehet őket mosni (na, azért a mosógépbe ne tegyétek…).

Fájdalmat csak azzal okoznak, hogy ha nem tudunk kitérni előle, akkor bibit kapunk. Ragtapasz nem kell rá, csak azért fájnak, mert ezekkel egy pont távolságra távolodunk a győzelemtől. Bizony ezek jelzik burritóharcainkban a kudarcot. No igen, ha elég tercet gyűjtünk a kártyákból, akkor azokkal ellensúlyozni tudjuk a mínuszokat. De ez a játék igazából nem a pontgyűjtésről szól.

 

(Forrás: gemklub.hu / kép: pixabay.com)