Jump to content

Panic Lab – a társasjáték!

2016. 06. 22. 16:00

Figyelem! A kettes laborban szivárgás történt! Figyelem! A kettes laborban szivárgás történt! Figyelem! Veszélyes idegen anyagok kerültek ki az izolációs kamrából! Figyelem! Veszélyes idegen anyagok kerültek ki az izolációs kamrából!

Számos film- és könyv nyomán ismerjük azt az "érzést", amikor a szuperbiztonságos laboratóriumban megtörténik az, aminek nem lenne szabad: valami félresikerül, kilyukad egy tároló, elromlik egy gépezet... és kiszabadul valami, aminek nagyon nem kellene kiszabadulnia. Aztán az elszabadult organizmus ámokfutásba kezd, vagy épp csak menekülni akar, miközben a labor személyzete, azok a gyűrött laborköpönyeges fess tudósok halált megvető bátorsággal próbálják ismét fogságba ejteni vagy neutralizálni.

A Gigamic 2014-ben megjelent Panic Lab című társasjátéka ezt az ismert toposzt használta fel, az eredmény pedig önmagáért beszél. A játékosok elszabadult kis lényecskék nyomába erednek, és próbálják meg elkapni őket, mielőtt még késő lenne.

A játék felállítása egyszerű. Véletlenszerűen körbe rendezzük a lapocskákat, majd pedig előkészítjük a négy dobókockát. Az első három dobókocka a lények három fő jellemzőjét adja meg: alak, szín és minta. A negyedik kocka pedig azt hivatott eldönteni, melyik laborból szökött el a lény és milyen irányba.

Miután ezek kiderültek, a játékosok megpróbálják megtalálni az elszökött lényt. Aki megtalálja, jelzi, hogy megvan, majd a kiindulási ponttól elindulva végigköveti a szökevény útját az ujjával. Akinek ez sikerült, az kap egy pontot, és a következő játékos dob. A gond ott kezdődik, hogy vannak szellőzők, ahol a lények meghúzhatják magukat és a következő szellőzőből bukkanjanak fel. És vannak további laboratóriumok is, amelyekban mutációk történhetnek. Megváltozhat a lény alakja, színe és mintázata is. És ilyenkor már nem a kockák által meghatározott lényt kell megtalálni, hanem az újat. Fontos azonban, hogy egy lény három mutációt él csak túl, a negyediknél menthetetlenül elpusztul.

A játék addig tart, amíg egy játékos össze nem gyűjt öt pontot. Ámde vigyázat! Ha valaki nem találja ki, melyik a megszökött lény, és rosszra bök, elveszít egy pontot.

Összegzés: A Panic Lab egy kitűnő partijáték, igényes és könnyen szállítható. Ideális baráti összejövetelek és bulik elkezdéséhez. Többen is (2-10 fő) játszhatják, a játékmenet pörgős és izgalmas. A játék kivitelezése kitűnő, fém doboza színes, vidám és tartós, a lapkák vastagok, mérsékelten vízállóak. Mindezek mellett pénztárcabarátnak is mondható, hiszen az ára 2200- 2800 forint között mozog.

(Forrás:kulturmozaik.hu/Fotó:pinterest.com)