Jump to content

Íme 10 szórakoztató családi társasjáték

2018. 05. 26. 12:41

Szinte lehetetlen lenne kiválasztani a 10 legjobb családi társast, többek között ezért sem az a poszt címe, hogy "A 10 legjobb és legszórakoztatóbb családi társas"... vagy valami ilyesmi. Hiszen annyi kiváló játék van a világon, amely egy adott család bármely tagját képes lekötni, ráadásul ennek megítélése totálisan szubjektív - és még sorolhatnám a végtelenségig, hogy miért lenne időpocsékolás a "10 legjobbat" összekotorni. Nem is húznám tovább a szót, nézzük:

Sorban állás

Van bátorságod szembeszállni a nyolcvanas évek hétköznapjaival? A Sorban állás társasjáték a Lengyel Népköztársaság hanyatlása idején zajló mindennapi életről szól. A játékosok feladata egyszerűnek tűnik. Családtagjaikat be kell állítaniuk a sorokba és beszerezni mindent a bevásárlólistáról. A gond csak az, hogy az öt lakótelepi üzlet polcai üresek. A játékosok bábuikat úgy állítják a sorokba, hogy nem tudják, melyik boltba érkezik áru. A feszültség nő, amikor felfedik az áruszállítás kártyáit és kiderül, hogy árukártyát csak néhány szerencsés kaphat. Azok, akik a legközelebb álltak a bejárathoz. A sor az ajtóhoz nyomul, mindenki első akar lenni. A tolakodáshoz a játékosok olyan sorkártyákat használnak, mint pl. a "Kisgyermekes anya", "Maga nem itt állt" vagy az "Áru a pult alól".

Űrcsempészek

Te vagy az ismert világegyetem legszemfülesebb és legdörzsöltebb csempésze! Vagy mégsem?! Ez a játék próbára teszi a reflexeidet is, de nem elég gyorsabbnak lenned a fénynél: hosszabb távra is tervezned kell. Be kell osztanod az energiádat és a csempészárut, hogy te szerezz befolyást a legjövedelmezőbb galaxisokban. Megfigyelés, elemzés, ravasz számítás és villámgyors döntések!

Karuba

A hosszú út után végre kikötöttek a hajók Karuba-n. Egyike vagytok a szigetre ért négy kalandornak, akik egy-egy expedíciócsoportot vezetnek. Át kell kelnetek a dzsungelen egészen a templomokig. Ehhez meg kell találnotok az ősi dzsungel ösvényt és elsőként felfedezni azt. Sietnetek kell, ha elsőként akartok a templomokhoz érni és értékes kincseket gyűjteni. Sok ösvény zsákutcában végződik és muszáj türelmesnek lenni, hogy megtaláljátok a helyes utat. Figyelem! Egy aranyrög! Vigyétek magatokkal és gyűjtsétek! De az ösvényeken csillogó kristályokat se vessétek meg!

Crokinole

A Crokinole egy igazán jó családi társasjáték, ami kicsiket és nagyokat egyaránt leköthet. Két csapatot kell alkotni, és az ellenfél korongjait a tábla szélére kell kényszeríteni, a saját korongjaidat pedig minél közelebb kell juttatni a középső lyukhoz, így szerezve minél több pontot.

Catan telepesei

A játékosoknak lényegében egyetlen feladatuk van: pontokat gyűjteni. Kicsit bővebben kifejtve: településeket, városokat és utakat kell építeni, melyeket ügyesen kell pozícionálni, hiszen elhelyezkedésük szerint gyűjthetünk nyersanyagokat (agyag, fa, gyapjú, búza, érc).

Egy átlagos játék körülbelül 75 perc - a doboz szerint -, viszont a valóságban ez gyakran a duplájáig is elhúzódhat. Leginkább baráti összejövetelekre és nyugisabb családi estékre ajánljuk. A kisebbeknek meg inkább a Junior változatot javasolnánk, ott Ők is jobban tudnak érvényesülni.

Gigi Gnomo

Lili, Tomi, Hanna és Olivér talált egy régi könyvet a padláson. A könyv a nagypapájuké volt, aki réges-régen ebbe a könyvbe írta le az erdő titkait. A gyerekek átlapozzák a könyvet, és megtalálják a nagypapa feljegyzéseit az erdei manók csodálatos kincséről, amely a mesék szerint az erdőben rejtőzik. Öltsd magadra az egyik gyerek szerepét, és kutasd át az erdőt az elrejtett kincs öt darabja után!

Dino Park

A Dino Park társasjáték lényege, hogy az elkóborolt dinoszauruszokat kell visszaterelni a helyükre a dobókockák segítségével. Egy kör körülbelül 20 percet vesz igénybe és maximálisan 4 fő játszhatja (minimum 2).

A témából, a játékidőből és a játékosok számából adódóan egy tipikus családi társasjáték, melynek menetét a kicsik is könnyen megértik.

Mamutvadász

A Mamutvadász lényegében két nagy fázisból áll: A nyári fázis alatt az élelem gyűjtésre kell koncentrálni, míg a téli fázisban a mamutvadászat kerül előtérbe. Az egyes bogyók, gyökerek, fűszerek és mamutok más-más pontot érnek. A játék győztese értelemszerűen az, aki a vadászatok és gyűjtögetések során a legtöbb pontot szerezte.

Halfogócska

Fogj ki minden halat, amit csak tudsz, mert gyorsan eltűnnek a jeges vízben! A pingvinjeid egymást kergetik a szemlátomást olvadó jégtáblákon. A legkövérebb halakat veszik célba, miközben igyekeznek elvágni vetélytársaik útját. Légy résen, mert hoppon marad a pingvined, ha egy leszakadó jégtáblán reked.

Bukfencező Majmok

A játék azzal kezdődik, hogy felépíted a pálmafát, amely egy műanyag törzsből és 30 színes pálcikából áll (ezeket a pálcákat teljesen véletlenszerűen lehet elhelyezni). Ezt követően fentről "beöntjük" a majmokat, melyeknek kampós farkuk megakad ezeken az "ágakon".

(Forrás: kinevetavegen.co.hu / pixabay.com)